august 31, 2008

Monty Python and the Holy Grail (1975)

Monty Python and the Holy Grail (edaspidi MPATHG) on kõik see, mida praegused American Pie ja muud USA komöödiafilmid ei ole. Jabur ja meelelahutuslik, kuid kõõlub ohtlikult labasuse ja geniaalsuse piiril. Kahjuks on kord või paar, kus kukub sellesse esimesse auku. Paar labast ja üle vindi keeratud nalja pole aga piisav, et rikkuda tervet filmi. MPATHG on siiski üks parimaid omasuguste seas.

Lugu räägib kuningas Arturist ja tema ümarlauarüütlitest, keda ta kohtab oma pentslikul rännakul mööda Inglismaad. Nende ülesandeks saab otsida üles Püha Graal, kuid nii mõnigi kord pole saatus nende poolel ja nii hargneb lahti terve rida järjekordseid absurdinalju ja -stseene. Filmi valmimisaastast tulenevalt pole "eriefektid" just silmale ilusad, kuid ma ei kujutakski ette, et MPATHG efektid ja vaheklippidest animatsioonid oleks midagi enamat, kui film seda näitab.



Holy Grail kuulub klassikute sekka. Miks? Sest see on üks neist filmidest, mille stseenid on meeldejäävad ja niivõrd originaalsed, et ikka ja jälle kerid (või hüppad) sa nendele kohtadele, kus nad esinevad. Selles olnud tsitaate, võid kindel olla, ei kohta üheski teises filmis, sest kuhu nad üldse sobikski? Ainult MPATHGi ja see teeb filmist väärtusliku lisa terves filmiajaloos.

King Arthur: [after Arthur's cut off both of the Black Knight's arms] Look, you stupid Bastard. You've got no arms left.
Black Knight: Yes I have.
King Arthur: *Look*!
Black Knight: It's just a flesh wound.
***
French Soldier: Un cadeau.
Other French soldiers: A what?
French Soldier: A present.
Other French soldiers: Oh. Un cadeau.
Other French soldiers: Oui oui.
French Soldier: Allons y!
Other French soldiers: What?
French Soldier: Let's go!
Other French soldiers: Oh.
***
Large Man with Dead Body: Who's that then?
The Dead Collector: I dunno, must be a king.
Large Man with Dead Body: Why?
The Dead Collector: He hasn't got shit all over him.

Kommentaare ei ole: