detsember 19, 2008

Finding Nemo (2003)

Hiljuti nähtud WALL-Est hoolimata on ja loodetavasti jääb "Finding Nemo" mu absoluutseks lemmikuks animatsioonide seas. Mõned arvavad aga, et antud film on Pixari üks halvemaid (mis muidugi ei tähenda, et film on halb) ja tema karakterite armastuväärsus ülehinnatud. Kindel on see, et latt on seatud kõrgele.


Loo peategelasteks on kaks klounkala (isa Marvin ja poeg Nemo) ning kalamäluga Paracanthurus hepatus (kui keegi teab eestikeelset nimetust, laske tulla) nimega Dory. Ühel päeval püütakse Nemo akvaariumisse panekuks kinni ja nii saabki alguse Marvini ja Dory kirev saaga Sydneysse.


Üks peamiseid põhjuseid, miks "Finding Nemo" on nii südamelähedane, on see, et kõik tema karakterid - ka kõige pisema ekraaniajaga tegelased - on meeldejäävad ja omanäolised. Nimekirja eesotsa kuulub aga eelmainitud Dory, kellele andis hääle Ellen DeGeneres ja mille üle jääb vaid rõõmustada, sest Ellen on ühtlasi üks mu lemmikkoomikuid. Teine meeldejääv kangelane on 150-aastane austraallasest kilpkonn Crush (gotta love seda keelekasutust), kes lisab stoorisse mitmekülgsust oma aktsendi ja iseloomuga. Ning muidugi peategelane Nemo, kes on sõnade jaoks lihtsalt liiga nunnu ja asub pjedestaalil WALL-E kõrval teisel kohal. Kõige tipuks aga - kuidas sain ma unustada? - taimetoitlastest briti haikalad!


Nagu Pixarile iseloomulik, on maastik ja kogu olustik tervikuna perfektselt välja rendertatud. Erilist tähelepanu on pööratud detailidele ja stseenid korallriifidel on kergelt öeldes maagilised. Disney või mitte, on "Finding Nemo" üks nauditavamaid animatsioonifilme, mis iial tehtud. Tavaliselt ei ole ma eriline ninnu-nännu lõpplahenduse fänn, aga antud linateose puhul ei hakanud see väga kriipima.


Gurgle: So, which one is it?
Nemo: I'm from the ocean.
Gurgle: Oh, the ocean. THE OCEAN? AAAH! He hasn't been decontaminated yet! Jacques!
Jacques: Oui.
Gurgle: Clean up!
Jacques: Oui.
Gurgle: Ocean!
Jacques: Oo, la mer! Bon!
[Spins Nemo around as he cleans him]
Jacques: Voilà. He is clean.
***
Bruce: [reciting] I am a nice shark, not a mindless eating machine. If I am to change this image, I must first change myself. Fish are friends, not food.

2 kommentaari:

Soprano ütles ...

Minugi lemmik WALL-E kõrval. Crushi häält teeb režissöör Andrew Stanton isiklikult :)

Karmen ütles ...

Jaa, ma avastasin selle tõsiasja alles täna ja olin meeldivalt üllatunud, kui imdbs otsad kokku viisin. : )