august 27, 2008

Requiem for a dream (2000)

Üliprovokatiivne, šokeeriv ja meeleheitlik. Lugu noormehest, tema emast, tüdruksõbrast ja parimast semust. Kõik tahavad midagi ja ei vali saamiseks vahendeid. Loo läbivaks moraaliks võiks nimetada "eesmärk pühitseb abinõu".




Noored Harry, Marion ja Tyrone ( Jared Leto, Jennifer Connelly ja Marlon Wayans) , kõik neist narkomaanid, teevad pretty much kõik selleks, et oma annus kätte saada, kuid ühtlasi jagub neil vaimu, et tegeleda ka äri müügipoolega. Sara (Ellen Burstyn), Harry ema, on nagu iga teine omaealine naine, kes armastab oma poega ja sotsialiseerub teiste taoliste naabritädidega. Kõik muutub, kui Sara valitakse kuulsasse (pealekauba veel naise lemmikusse) telesaatesse, mille nimel kavatseb ta end aastate tagusesse vormi saada. Nagu arvata võib, peab Sara minema läbi tule ja vee, kuid seda, kas ta ka eesmärgini jõuab, võib igaüks ise järeldada. Ilus see olema ei saa ja känd käbist just kaugele ei jää. Lugu ennast illustreerib ka oskuslik operaatoritöö ja näha on, et mehed on montaažiruumis kõvasti higistanud. Mis kõige tähtsam: julge pealehakkamine on pool võitu.
Requiem for a Dreami kirjeldamiseks jääb sõnadest puudu, sest domineerivaks jõuks on siin emotsioonid. Sügavatest muljetest hoolimata ei saa ma filmile viit panna, sest ta ei kuulu ometi mu lemmikute hulka. Siiski, soovitan soojalt ja hoidke vaatamisel meel vaba.

Kommentaare ei ole: