oktoober 09, 2008

The Machinist (2004)

Bale'i filmide saaga nimekirja kuulub kahtlemata ka The Machinist, mis šokeerib eelkõige näitleja kõhetu vormiga, kui sisuga. Sisu poolest meenutab film kangesti Secret Windowit ja vähemal määral Fight Clubi, kus kõigis on peategelaseks lõhestunud isiksusega mees. Nimelt on peategelaseks Trevor Reznik (Christian Bale), kes pole saanud magada ligi aasta. See pole mingi tavaline insomnia, vaid midagi, mis teda vaikselt, kuid järjekindlalt tapab. Tegelane näeb oma kehas välja kui elav surnu.

Trevor, nagu pealkirigi ütleb, on masinist ja ühel päeval ilmub tehasesse, kus ta töötab üks uus tööline, Ivan (John Sharian), keda keegi teine ei paista märkavat või tundvat.  Uus töökaaslane hakkab Trevorit kummitama ja ajab ta pea hullumeelsuse piirile. Ühel hetkel ilmuvad ta külmkapile kummalised post-itid õõvastavate kirjadega ja nii püüab peategelane saada müsteeriumi jälile. Seda, kas ta ka saladuse lahendab või Ivanist rohkem teada saab, vaadake ise. Iseenesest juba ulatuvad Trevori insomnia põhjused palju sügavamale (vajadus end lunastada) ja nii mõnelgi korral on filmi kirjeldatud kui modernset "Kuritööd ja karistust".

The Machinist ongi see kurikuulus film, mille jaoks Bale kaotas kaalu üle 60 naela, süües ainult õunu ja juues kohvi. Ainuüksi näitleja šokeeriv väljanägemine on põhjus, miks seda filmi vaadata. Kui esimest korda filmi stille nägin, mõtlesin, et tegu on eriefektidega.

Kommentaare ei ole: